Hej igen !
Jag älskar egenkokt risgrynsgröt, men jag avskyr att koka den så jag har alltid överlåtit det jobbet till min mamma :)
Apropå mamma så fick jag i julklapp av henne Tupperware´s FastCooker. Det är en bättre variant av en tryckkokare enligt mig. Den är något för stor för min micro men om jag tar ut glasfatet inuti så passar den perfekt.
Jag fick tips om att koka risgrynsgröt i denna. Jag hade ju fått mammas risgrynsgröt vid jul men var ändå sugen på att prova. Mamma kokade över gröten flera gånger och jag tänkte att aldrig kommer jag att koka gröt på spis. Men i micro kanske det fungerar ! Första försöket gick sådär, jag har aldrig använt en tryckkokare och jag är inte mycket för att läsa intruktioner så jag körde bara på. Haha. Tji fick jag. Jag följde receptet som ni får nedan och det blev lite för vattnigt tyckte jag och körde några minuter extra. Skulle jag inte gjort, fastcookern började tjuta och jag kastade mig in i micron och ner i diskhon med grytan.
När man tagit ut fastcookern ska man vänta tills lilla orangea ploppen ploppat ner, men den gjorde aldrig det den här gången. Jag väntade och väntade...
Till slut kunde jag inte vänta längre, tryckte mitt finger på ploppen och satan i gatan vad jag brände mig ! Så en varningens finger ! Fingra INTE på ploppen ! Fick senare lära mig att man kan använda ett redskap och trycka på ploppen för att släpppa ut trycket. Fungerade mycket bättre ! Men innan jag fick detta tips så tyckte jag att det var en bra ide att lyfta på handtaget (då innan trycket hade släppt ut). Oj oj vilket mjölkbad det blev !
Ner med handtaget igen och efter någon minut hade trycket släppt och jag kunde öppna locket utan problem. Gröten kändes ändå inte klar. Men när jag lät den stå lite och jag rörde om så blev den bra.
Andra gången jag gjorde gröt (den omgången ni ser på bilderna) så gick allt mycket lättare ! Följde receptet, väntade på att trycket sjönk, öppnade locket och rörde om en stund och hade sedan på kanel och socker. Super nöjd och kommer att prova fler recept med vår fastcooker ! Tänk så skönt att laga mat från grunden, jag vet exakt vad jag har i min gröt. Billig och snabb maträtt. Perfekt för den lilla eller stora familjen !
Eftersom mjölksockret fäller ut på ett helt annat sätt i micron än i kastrullen på spisen behöver man inte använda socker vid tillagningen. Men serveras gärna med kanel, socker och mjölk. Givetvis strör man på socker och kanel med Tupperware sockerströare !
Recept: ca 4 Portioner
2 1/2 dl grötris
3 dl Vatten
Koka 8 min på fulleffekt
Rör sedan om i riset innan du häller i mjölken.
Kom ihåg att vänta på att trycket släpper innan du öppnar locket !
1 liter mjölk
1/2 tsk salt
Om man vill kan man ha i en hel kanelstång.
Koka sedan på fulleffekt i 14 min till.
Låt smaka !
Bilderna är tagna så som jag ser det. Alltså min vardag, jag har inte photoshoppat eller lagt upp snyggt eller gjort mig till för att fota. För inte gör ni så varje dag hemma?



0